wtorek, 8 lipca 2014

Porady: Składniki warte jedzenia część 1

Witam,
Raz na tydzień postaram się umieszczać dwa do trzech składników, które powinny znajdować się w naszym jadłospisie jak najczęściej. Podam dokładnie na co działają, dzięki czemu przybliżę Wam ich drogocenne właściwości :)

Nasze ciało jest naszą świątynią, o którą powinniśmy dbać jak najbardziej. Ja tego nie rozumiałam przez ostatnie prawie cztery lata, jedząc co popadnie i stołując się prawie codziennie w fast foodach i popijając po prawie 2 litry dziennie Pepsi. Przez co nabawiłam się dodatkowych 10 kilogramów, a mój organizm zaczął mi doskwierać bólami i brakiem ochoty na cokolwiek, a mam dopiero 21 lat. Postanowiłam w końcu odżywiać się zdrowo i patrzeć na to co jem. Mam też zamiar powrócić do sportu, który jakiś czas temu porzuciłam.
To jest moje postanowienie :) Chcę wrócić do sylwetki sprzed czterech lat oraz tej fizycznej formy, którą gdzieś po drodze utraciłam. Te posty będą mnie również motywować do tego, by jeść smacznie i przede wszystkim zdrowo!


Na pierwszy ogień idzie:


RUKOLA




Te niepozorne, zielone listki dają taki zastrzyk witaminowy i mineralny, który starcza na cały dzień.
  • Posiadają wielkie pokłady wapnia, witaminy A, C i K. Wzmacniają więc kości, poprawiają wzrok, cerę, a także odporność. Są niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym w okresie największych przeziębień, ponieważ chronią przed złapaniem infekcji.
  • W dobie tak licznych chorób nowotworowych te małe listki chronią przed powstawaniem tych groźnych mutacji. Są zalecane w profilaktyce przez lekarzy, ponieważ są dobrymi przeciwutleniaczami i działają na układ immunologiczny.
  • Dzięki swojej budowie, czyli dużej ilości celulozy budującej ściany komórkowe, są idealnym balastem dla jelit. Wspomagają ich perystaltykę, zmniejszają uczucie głodu i pomagają przy trawieniu tłustych potraw. Dzięki nim nasze jelita nie będą zatłuszczone co oddali je przed powstaniem jednego z najczęstszych nowotworów w Polsce, czyli rakowi jelita. Ta groźna choroba objawia się najczęściej jak jest już za późno. Dlatego właśnie jedzenie m. in. rukoli zmniejsza ryzyko rozwinięcia się nowotworu.
  • Oczywiście rukola pomaga przy odchudzaniu, ponieważ nie zawiera ona praktycznie żadnych kalorii, a dostarcza niezbędne składniki organizmowi. Jest to idealna opcja dla osób odchudzających się, ponieważ zmniejsza uczucie głodu, co jest niezbędne przy zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Myślę, że tymi kilkoma argumentami zachęcę do jedzenia tego naprawdę smacznego dodatku, który można dodawać tak naprawdę do wszystkiego!


SZPINAK




Drugim, bardzo ważnym składnikiem naszej diety jest szpinak. Najlepiej, moim zdaniem, jeść go świeżego, choć mrożony również działa bardzo dobrze na organizm. Do tego, wbrew temu co głoszą legendy, jest naprawdę smaczny!
  • Szpinak jest bogaty w witaminę A, K, E oraz C. Tak więc, identycznie jak rukola, jest idealny podczas okresu największych przeziębień. Chroni przed infekcjami, uodporniając nasz organizm. Witamina K pomaga w procesie krzepliwości krwi. Natomiast witamina E spowalnia proces starzenia się, więc jest na pewno jak najbardziej porządna ;) 
  • Szpinak ponadto ma w sobie też dużo żelaza oraz kwasu foliowego. Pierwszy składnik jest niezbędny do tworzenia czerwonych krwinek (tworzy hemy, które przyłączają tlen transportowany następnie w całym organizmie). Brak żelaza powoduje anemię, może prowadzić do niedotlenienia organizmu, spadku sprawności fizycznej czy ospałości. Kwas foliowy natomiast jest niezbędny w okresie rozrodczym u kobiety. Odpowiada on za prawidłowy rozwój cewki nerwowej u płodu. Kształtuje się ona na samym początku ciąży, więc lekarze zalecają spożywanie kwasu foliowego przez cały okres rozrodczy, na wypadek nieplanowanej ciąży. Źle rozwinięta cewka nerwowa może doprowadzić do niemożliwych do uleczenia uchyleń u nowo narodzonego dziecka.
  • Szpinak jest również zalecany dla osób z chorobami układu krwionośnego, ponieważ pomaga w leczeniu miażdżycy. Choroba ta zmniejsza przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Odkłada się na jego ścianach, przez co nasz czerwony płyn nie ma jak przeciskać się do przodu, co może skutkować zawałem serca oraz jego nieodwracalnym upośledzeniem. Grozi takim osobom również udar mózgu. W niektórych przypadkach, gdy miażdżyca rozwija się w niższych partiach ciała, może doprowadzić do koniecznej amputacji nogi. Szpinak jest składnikiem, który chroni organizm przed tą chorobą, tak więc jak najbardziej powinno skłaniać to do jego jedzenia.
  • Szpinak, tak jak rukola, jest bogaty w przeciwutleniacze chroniące organizm przed nowotworami.


Podsumowując:
Oba składniki są naprawdę ważnymi dodatkami do jedzenia, chroniącymi przed coraz częściej występującymi chorobami. Posiadają też ogrom witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym są smaczne, przez co tym bardziej powinny znaleźć się w codziennej diecie.

Mam nadzieję, że mój post okaże się dla Was pomocny. Do następnego!

2 komentarze:

  1. O, ciekawe i użyteczne informacje :D Może niedługo wrzucisz jakiś przepis do którego można wykorzystać te dodatki? To by było fajne uzupełnienie :)

    OdpowiedzUsuń

Top Blog Sites

http://www.blogtopsites.com/lifestyle/">http://www.blogtopsites.com/v_183985.gif" alt="best lifestyle blogs" />
http://www.blogtopsites.com/lifestyle/" style="font-size:10px;">best lifestyle blogs

Google